top of page

Louhiteatterin syksyssä kaksi ensi-iltaa

LOUHITEATTERI ESITTÄÄ: Mysteerio Buffo ja Äitee ja kilpasiskot


Louhiteatterin syksyssä kaksi ensi-iltaa

Enon Louhiteatterissa on näytelty 15 vuotta. Ensimmäistä kertaa sen historiassa syyskausi tuo tullessaan peräti kaksi ensi-iltaa. Ensimmäisenä ensi-iltansa saa 15.10. Mysteerio Buffo. Esityksen ohjaa Joensuun kaupunginteatterin näyttelijä, FIA Olli-Kalle Heimo.

Mysteerio Buffo on italialaisen Nobel-kirjailija Dario Fon vuonna 1969 käsikirjoittama sarja monologinäytelmiä, jotka perustuvat keskiajan kiertäviin ilveilyihin. Nimi mysterio viittaa raamatulliseen aiheeseen ja buffo koomisuuteen. Fon käsikirjoittamista tarinoista esityksessä ovat mukana Sokea ja rampa, Ilveilijän synty, Lasaruksen kuolleista herääminen ja Bonifacius VIII.

Aina ajankohtainen Mysteerio Buffo pilkkaa kansan yläpuolelle asettuneita johtajia. Narri näyttää ihmisen pienuuden ja suuruuden. Rooleissa ovat Miia Keränen, Juha Koljonen, Mika Merilä ja Jarkko Saksa. Puvustuksesta vastaa Tarja Männistö-Laakkonen. Näytelmän on suomentanut Aila Buffa.

- Neljä innokasta Louhiteatterin näyttelijää halusivat haastaa itsensä, jolloin päädyimme tekemään Mysteerio Buffon. Tämä on verbalistiikan ja näyttelijäntyön juhlaa, pieneleistä ja samalla ilmaisuvoimaista. Yhteen monologiin ja pieneen tilaan puristetaan valtavasti tavaraa. Olen tyytyväinen, että juuri nämä näyttelijät ovat sen tehneet, kertoo ohjaaja Olli-Kalle Heimo.

- Kokonaisuuden tarkoitus on osoittaa yhteiskuntakriittisyyttä. Ei ole tärkeätä, kuka puvun sisällä on, vaan mitä puvun sisällä oleva tekee.

Esityksiä on kaikkiaan kuusi ajalla 15.10.2021 - 6.1.2022.


Marraskuun 6. päivänä ensi-illassa on Timo Taulon kirjoittama ja Kirsikka Leinon ohjaama Äitee ja kilpasiskot -näytelmä. Äitee ja kilpasiskot on tarina hiihtäjälegenda Siiri Äitee Rantasen elämästä. Hiihtäminen, kilpasiskojen ystävyys ja ennen kaikkea naisurheilun asema tulevat kerrotuksi kahdessa eri ajassa: Siirin lapsuudessa 1930-luvun Tohmajärven Kaurilan kylässä sekä 1950 - 1960 -lukujen Olympialaisissa ja MM-kisoissa.

- Timo Taulon käsikirjoitus puhutteli ja kosketti minua jo lukuvaiheessa. Louhiteatterin sovituksessa kaunis elämäntarina herää henkiin musiikin siivittämänä. Näytelmän raskaan epätasa-arvo -aiheen vastapainoksi kilpasiskojen tanssiaskeleet ja elävä musiikki luovat riemua tarinaan, kertoo ohjaaja Kirsikka Leino.


Keskeisissä rooleissa ovat Marja-Liisa Turunen (Siiri Äitee Rantanen), Sara Tahvanainen (Pikku-Siiri), Onni Hyrkäs (Siirin veli), Eija Lajunen (Siirin äiti), Pekka Hopponen (Siirin mies Kalle Rantanen), Aimo Salonen (Päävalmentaja) ja Erkki Laakkonen (Hiihtoliiton tohtori). Siirin kilpasiskoina näyttelevät Veera Turunen, Anni Almqvist, Satu Niskanen ja Maria Väänänen. Siirin ja Kallen poikia esittävät Onni Hyrkäs ja Juha Koljonen. Kaurilan kylän lapsina esiintyvät Liinu Väänänen, Miia Keränen, Siiri Almqvist, Hannu Marttinen, Juha Koljonen ja Maria Väänänen. Muissa rooleissa ovat Eeva Rautiainen (Opettajatar Fanni Leistola), Juha Mikkola (Lääkäri), Hannu Marttinen (Kenttäkuuluttaja), Matti Tohkanen (Toimittaja Juntunen) ja Eija Lajunen, Eeva Rautiainen ja Miia Keränen (Häklin duunarinaiset).

Yhtyeessä soittavat Markku Halonen (kontrabasso), Juha Koljonen (kitara, mandoliini, klarinetti), Mika Merilä (lyömäsoittimet) ja Tanja Pennanen (harmonikka). Puvustuksesta vastaa Tarja Männistö-Laakkonen ja lavastuksesta Tuija Hirvonen-Puhakka.


Esityksiä on kaikkiaan 13 ajalla 6.11.-6.12.2021.

Näytelmät esitetään Louhitalolla (Heintie 16, Enon Louhioja). Näytelmien tuotannosta vastaa Kulttuuriyhdistys Louhi ry. LOUHITEATTERI

Louhitalo, Heintie 16, 81200 ENO


Dario Fo – Olli-Kalle Heimo

MYSTEERIO BUFFO

15.10. klo 19 ensi-ilta * 16.10. klo 15 * 24.10. klo 15 * 11.12. klo 15 * 12.12. klo 15 * 6.1.2022 klo 15
Timo Taulo – Kirsikka Leino

ÄITEE JA KILPASISKOT

6.11. klo 15 ensi-ilta * 7.11. klo 15 * 13.11. klo 15 * 14.11. klo 15 * 19.11. klo 19 * 20.11. klo 15 * 21.11. klo 15 * 26.11. klo 19 * 27.11. klo 15 * 28.11. klo 15 * 4.12. klo 15 * 5.12. klo 15 * 6.12. klo 15

Liput:

20 € työssäkäyvät, 15 € eläkeläiset, 10 € työttömät, opiskelijat, alle 15 –vuotiaat, 15 € ryhmät (min. 20 henkilöä).

Sanomalehti Karjalaisen Etukortilla 5 € alennus työssäkäyvien ja eläkeläisten lipuista.

Lisätietoja ja lippuvaraukset:

puh. 045 7845 0340

louhiteatteri@gmail.com

Louhiteatterin löydät myös Facebookista ja Instagramista @kulttuuriyhdistyslouhiLouhitalolle tulossa kaksi ensi-iltaa. Kuva Maarit Hämäläinen-Koljonen


Ohjaaja Olli-Kalle Heimo, kuva Maarit Hämäläinen-Koljonen
Äitee ja kilpasiskot -harjoitukset, kuva Maarit Hämäläinen-Koljonen

Ohjaaja Kirsikka Leino, kuva Maarit Hämäläinen-Koljonen

Comments


Louhitalolla tapahtuu
Uusimmat kirjoitukset
Search By Tags
Seuraa meitä
  • Facebook Basic Square

Louhi-

 TALO
bottom of page